HTML

Mikroszkóp Színpad

Azt várjuk, hogy dörömböljenek a színház bejáratánál azok a nézők, akik önkéntes rekeszizom gyakorlatokra vágynak…

Friss topikok

Egyéjszakás kaland a Mikroszkópon

2012.04.02. 18:49 mikroszkopszinpad

Budapest belvárosa szombat esténként meglehetősen forgalmas. Szórakozni vágyó fiatalok és idősebbek keresnek igényeiknek megfelelő helyet a kikapcsolódásra. Március utolsó szombatján viszont a megszokotthoz képest is nagy volt a tömeg a Nagymező utcában. A több teátrumnak otthont adó „Pesti Broadway” szinte megtelt olyanokkal, akik a Színházak Éjszakáján szerették volna nagy adagban fogyasztani a kultúrát. A többség persze nem csupán egy helyszínt látogatott meg, és még attól sem riadt meg, ha be kellett állni az Andrássy útra jócskán benyúló sor végére.

 

A programban részt vevő színházak a legkülönfélébb előadásokkal, koncertekkel, díszletbejárással és egyéb – nem mindennapi – műsorokkal várták az egyéjszakás kalandra érkezőket. A Mikroszkóp Színpadon például Kabaréklub felvétel zajlott fél tizenegytől, amin előzetes regisztráció után lehetett részt venni. A bejáratnál kialakult tömegben persze így is sokan akadtak, akik elmulasztották a korábbi jelentkezést, így az a ritka és egyben fura szituáció állt elő, hogy a körülbelül kétszáz férőhelyes nézőtérre dupla annyian szerettek volna bejutni.

 

Névegyeztetés, vonalkód leolvasás, némi tülekedés, de legalább a ruhatárban már nem kellett várni és még arra is jutott idő, hogy megnézzem a büfében berendezett Párkocka-kiállítást. Az azonos nevű internetes oldal rajzolóinak rövid, vicces képregényei, illetve „pár kockái” annak is megalapozhatták a jó kedvet, aki különösebben nem híve a ceruzával készült humornak. Nekem tetszett, úgyhogy eleve mosolyogva foglaltam el a helyem a nézőtéren.

 

A szokatlan időpont és az épület előtt parkoló rádiós közvetítő kocsi mellett a Színházak Éjszakája más okból is különlegessé tette az előadást. Ez alkalommal ugyanis a jelenetek mind a színház, a színművészet világához kapcsolódtak. Litkai Gergely, az est házigazdája bevezetőjében, és a műsorszámok között is humorosan-komolyan beszélt a színházról és annak emblematikus figuráiról. A szerzők és a színészek jóvoltából aztán megelevenedtek a már-már klasszikus anekdoták, a varázslatos világ kulisszatitkai, mindez persze a humor nyelvén kifejezve.

 

Találkoztunk a Fényre sötétedő kislánnyal, aki most a nagypapával látogatott a színházba, megismerkedtünk a súgók embert próbáló munkájával, de jókat derültünk azon is, hogyan lehet színész módra dicséretnek álcázni a kritikát. Kaptak a kritikusok is rendesen, és a közönséget sem kímélte senki, Bruti pedig a sorozatszínészeket vette elő, direkt erre az alkalomra írt dalában. (Melyben egyébként váratlan segítségre is lelt a közönség soraiban helyet foglaló Burszán Vera személyében, aki így beugró szerepet vállalt az előadás egyetlen zenés produkciójában a tőle megszokott profizmussal.)

 

A vidám, néhol kritikus, máshol öniróniától sem mentes játékban a színészek szemmel láthatóan jól érezték magukat. Belefért egy-egy baki, sőt, még az is, hogy csupán a jelenet végén derüljön ki, hogy azt alapvetően három szereplőre írták, kettő helyett. Jó hír azoknak, akik szombat este kint rekedtek, vagy korán fekvő típusok, s így nem indultak neki a szombat éjszakának, hogy Aradi Tibor, Bodrogi Gyula, Janklovics Péter, Mogács Dániel, Murányi Tünde, Vida Péter, és Zsigmond Tamara (hang)játékát meghallgathatják majd a rádióban, még ha ők le is maradnak a kifejezetten helyszíni közönségnek szánt poénokról. Persze így sem járnak rosszul, a Színházi Kabaré jól sikerült.

 

Hogy a Színházak Éjszakája egyszeri és megismételhetetlen alkalom volt, vagy sikerült hagyományt teremteni, azt korai lenne találgatni, de annyi bizonyos, hogy a Mikroszkóp Színpad előadásának sikere volt. Kifelé jövet a közönség néhány tagjával beszélgetve meggyőződtem róla, nem csak illemből szólt a végén a taps. „Nagyon tetszett a Kabaré, jók voltak a jelenetek és a színészek is.” – mondta egy humorszerető fiatalember miközben a ruhatárban kértük ki a kabátunkat – „Lehet, hogy színház-, vagy kabaréfanatikusnak tűnök, de már alig várom a Kabaréklub adást. Biztos, hogy meghallgatom.” Nos, azt hiszem, nem is kell ennél több bizonyíték. Az egyéjszakás kaland jól sikerült a Mikroszkópon. Jöhet a következő!

 

/Koncz Csaba 

1 komment

Címkék: litkai gergely mikroszkóp színpad kabaréklub színházak éjszakája

A bejegyzés trackback címe:

https://mikroszkopszinpad.blog.hu/api/trackback/id/tr34357925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szivi1 2012.04.03. 13:12:38

Életem egyik legtartalmasabb szombat éjszakáján vagyok tul. 19 órakor a Radnóti Szinházban jártam retro lehetetlenen.Szerencsémre két nagyon aranyos hölgy szerzett nekem is sorszámot egy fel nem használt karszalaggal. Köszönet érte. Majd egy csomo idő maradt 22 óráig.Nehezen mentek az órák a hideg utcán sorok közt szorongva, Beférni bárhova is reménytelen vállalkozásnak tünt.Igy elmentem a troli végállomásra és vissza,abban a tudatban hogy nemsokára 22 óra lesz és engem a Mikroszkoóp megába fogad, Szerencsére kb másfél héttel elötte regiztem.Jó volt látni hogy sokan voltunk nézők, érdeklődők. A hatalmas tömeg láttán az jutott eszembe, hogy akik ezen a jeles éjszakán a Mikroszkópra vágyóódtak talán eljönnek az év többi részében is.
süti beállítások módosítása