HTML

Mikroszkóp Színpad

Azt várjuk, hogy dörömböljenek a színház bejáratánál azok a nézők, akik önkéntes rekeszizom gyakorlatokra vágynak…

Friss topikok

A kikockázott Mikroszkóp

2012.05.31. 10:14 mikroszkopszinpad

Mi ez a Párkockás minta itt a falon? – kérdezhetné bárki, aki mostanság a Mikroszkóp Színpadon jár. Nemrégiben ugyanis a színházba betört egy darab internet és a falra függeszkedett. A Parkocka.hu képregényes oldal csapata harminc rajzzal járult hozzá a humorteátrumba érkezők szórakoztatásához. Rövid, frappáns poénok egy állandó kiállításon, speciális formában. De kik a titokzatos rajzolócsapat tagjai? Mi is az a Párkocka? Mi történik, ha a téma, a kreativitás és a ceruza hegye találkoznak? Erről és másról is beszélgettünk a csapat egyik alapító tagjával, Göndöcs Gergellyel.

 

Egyre többen ismerik a Párkocka oldalát, de akik nem, azok kedvéért, mondjuk el, hogy miről szól az oldal? Mit lehet róla tudni?

A Párkocka egy képregényes oldal, rövid kis rajzos szösszenetek gyűjtőhelye. Május elsején ünnepeltük a második születésnapunkat, 2010 óta működünk. Az ötfős kis rajzoló gárda minden nap egy rövid, új képregény csíkkal jelentkezik. A cél a szórakoztatás, a vidámság, illetve szeretnénk a műfajt, a comic strip-et kicsit felrázni. Hozzáteszem, sok kitűnő magyar képregény sorozat fut a neten, illetve képregényes kiadványokban, ehhez mi a magunk módján szeretnénk hozzájárulni.

 

Kik alkotják a csapatot és mi hozott össze benneteket?

Az alapító csapat – távozások és érzekések következtében – mára kicsit átalakult. Az alapítók: Grafitember, Marabu, Plá, és jómagam voltunk. Később csatlakozott hozzánk Bélabátyó, azaz Weisz Béla, majd Grafitember távozott és most a legújabb tagunk TheAnd, vagyis Halter András. A főszerkesztőnk – aki Kim Ir Szen művésznéven fut az oldalon – a kis képregény csíkokat egy-egy plusz kommenttel még humorosabbá teszi, még csavar egyet rajtuk, kiegészíti, tulajdonképpen a háttérmunkákért felel. Ő fogja össze a kis csapatot, kitalálja az ütemezést, majd be is tartatja velünk. Mindannyian grafikával, karikatúrával, képregénnyel, animációval foglalkozó emberek vagyunk. A társaság megkeresés alapján jött össze annak idején, felkértek minket a cégtől, akik ezt a honlapot kitalálták, hogy jöjjünk össze, nézzük meg, mit lehet ebből kihozni. Kíváncsiak voltuk, mennyire lehet sikeres, és maga a feladat is érdekesnek, izgalmasnak tűnt.

 

Mennyire lett sikeres az oldal? Megvalósult a két évvel ezelőtti célkitűzés?

Szerencsére tetszik az olvasóknak, tehát bejött a számításunk. Kialakult egy stabil bázis, akik napi rendszerességgel visszalátogatnak, aktívan részt vesznek a Párkocka életében. Kommentelnek, véleményt nyilvánítanak. A facebook-os csoportunk is tízezer fő körül lesz lassan, a rajongók száma növekszik. Elégedettek vagyunk. Nyilván, minél többen kíváncsiak a munkánkra, annál nagyobb az öröm, de az eredeti célt hamar sikerült elérni. Büszkék is vagyunk erre, de ez talán nem meglepő.

 

A képregényt sokan szubkulturális műfajnak tekintik még mindig. Nekik van igazuk, vagy neked más a tapasztalatod?

Tudni kell, hogy mi a képregény műfaj egy speciális válfaját műveljük, a humoros vonalat, ráadásul könnyen emészthető 2-3-4 kockás változatban. A humor pedig mindig szélesebb réteget talál meg. A képregényes formavilág, tehát néhány képkocka, buborékok itt is jelen vannak, de a hangsúly a vicces szituációkon, poénokon, esetleges mondanivalón van. Itt a humoré a főszerep. Azt tapasztaljuk, hogy vegyes olvasó közönség követ minket, nem mondhatjuk, hogy csak egy szűk réteg talál ránk. Nyilván kell egy vonzalom, vagy legalábbis egy pozitív hozzáállás a képregény műfajához, hogy ezt a formát valaki örömmel vegye, de mivel ez a legkönnyebben emészthető irányzat, így azért sokakhoz eljut. Magyarul, nem kell szeretni a képregényeket feltétlenül ahhoz, hogy a napi poént értse, és élvezze valaki.

 

Mik a szerkesztési elvek? Mi alapján választjátok a témákat?

A témákat egy közös egyeztetést követően a főszerkesztő alakítja ki, hetekkel a megjelenés előtt. Megvan, mikor mi a téma, erről van egy listánk, heti bontásban. Ezeken belül aztán egészen szabadon asszociálva, ami csak az adott témáról eszünkbe jut, bármit kitalálhatunk. Jönnek a poénok, az ötletek, és az adott héten minden rajzoló azzal a tematikával foglalkozik.

 

A humor, illetve az alkotóművészet mely területein dolgoztok/dolgoztatok még ezen kívül?

Marabu kollégával annak idején a Kretén magazinnak is dolgoztunk. A rajzok mellett készítettünk rövid írásokat, fotós-szöveges anyagokat is. Az egy picit más műfaj volt, de a humor szeretetére, illetve az ehhez szükséges „lököttségre” ott is szükség volt. Bélabátyó filmrendező, az animáció világában alkotott humoros dolgokat, mint például a Leo és Fred című sorozat. Grafitember anno reklámszakemberként, jelenleg bringaépítőként is kamatoztatja tehetségét, Plá grafikusként tervez weboldalakat, ahová szintén becsempészi azokat a kis humoros elemeket, amiket a képregényes vonalon nem tud, vagy nem akar megvalósítani, Halter András (TheAnd) pedig restaurátorként dolgozik, ami azért egy kicsit komolyabb műfaj.

 

Hogy kerül a Párkocka a Mikroszkóp Színpad büféjének és folyosóinak a falára?

A kiállítás maga úgy jött létre, hogy Litkai Gergely (A Mikroszkóp Színpad művészeti igazgatója – A szerk.) megkeresett minket, hogy szívesen látná itt a Párkockát. Örültünk a felkérésnek, hiszen így olyanokhoz is eljuthatunk, akik nem feltétlenül ismerik az oldalunkat, vagy ezt az egész internetes képregény vonalat. Ez egy kis kóstoló az alkotásainkból. A tervek szerint hosszú távú együttműködés kezdődött ezzel a most kikerült harminc rajzzal. Kitalálunk egy ütemezést, és cserélődni fognak az alkotások, esetleg valamilyen tematika szerint. Egyelőre várjuk a reakciókat, hogy tetszik-e a közönségnek, aztán majd ez alapján megyünk tovább.

 

Hogyan tudjátok ezeket a visszajelzéseket gyűjteni?

Nos, igen, ez egy kicsit nehezebb, mint az interneten, ahol egy like gomb megnyomása máris egy visszajelzés, és akkor a kommentelésről még nem is beszéltünk. Több csatornán kommunikáljuk, hogy a Mikroszkópon nyomtatásban, kifüggesztve megtekinthetők ezek a rajzok. Ezekre az internetes hírekre jönnek megjegyzések, vagy szóban ismerősöktől, de találkozunk olvasókkal képregényes rendezvényeken is, ott is sok hasznos észrevételt kapunk.

 

Mondtad, hogy az elmúlt két év sikeres volt. Hova tovább, mik a további tervek, célok?

A következő tervezett mérföldkő ősszel kerül leleplezésre. A csapat most egy kis nyári szabadságra vonul, ez az utolsó aktív hetünk. Mindenki hozzájárul még egy pár kockával az oldal életéhez, aztán nyáron régi, a Párkockán még nem látott rajzokat publikálunk, vagyis az archívumra támaszkodunk majd. Ősszel aztán szeretnénk a Párkockát megújult formában, átalakítva folytatni, kicsit bővített tartalommal. Alapvetően megmarad a képregényes, játékos tartalom, de szeretnénk még plusz humoros dolgokkal is kiegészíteni. Részleteket még nem árulhatok el, de mindenképpen szeretnénk bővíteni a palettát. Pontos indulást még nem tudok, de úgy szeptember-október környékén mindenképpen várható a megújulás.

 

/Koncz Csaba

  

1 komment

Címkék: interjú mikroszkóp színpad párkocka göndöcs gergely

A bejegyzés trackback címe:

https://mikroszkopszinpad.blog.hu/api/trackback/id/tr544556679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2012.05.31. 14:05:27

Na ez egy jó ötlet, nálam reggel kötelező az aznapi Párkocka.
süti beállítások módosítása