HTML

Mikroszkóp Színpad

Azt várjuk, hogy dörömböljenek a színház bejáratánál azok a nézők, akik önkéntes rekeszizom gyakorlatokra vágynak…

Friss topikok

  • szivi1: készültem volna május 31-re de pechemre elmaradt. Ugy terveztem hogy az évad utolsó estéjét ott tö... (2012.06.16. 16:55) Originál ungaris, avagy szabad a csók!
  • szivi1: Még annak idején a premier körül láttam ezt az elöadás. Nagyon jo volt , jó lenne ha a következö é... (2012.06.16. 16:50) Pikáns élmények a Mikroszkópon: Övön alul
  • Flankerr: Na ez egy jó ötlet, nálam reggel kötelező az aznapi Párkocka. (2012.05.31. 14:05) A kikockázott Mikroszkóp
  • szivi1: Ma még van egy Maguk akarták c. elöadás, utána hoszu forró nyár tele bizonytalansággal,nekünk Mikr... (2012.05.30. 11:06) Mondom magamnak, Tibi! #8
  • szivi1: jolesik olvasni teltházrol sikerrül!!!Naponta többször is megyek FB.ra örülök, amikor mi rajongok ... (2012.05.13. 00:19) Mondom magamnak, Tibi! #5

Mondom magamnak, Tibi! #12

2012.07.31. 02:30 mikroszkopszinpad

mensaros_laszlo.jpgMensáros László naplóit olvasgatom és most már azt is sajnálom, hogy nemcsak színházban, de az életben sem találkoztam vele. Remek gondolatai vannak és olyan kétségei, amelyek nagyon közel állnak a szívemhez, hiszen ugyanúgy élem meg én is őket napról-napra. Úgy is mondhatnám, már értem miért volt ő a nagy színészek között is az egyik legnagyobb. Gondolatai szinte avanzsálták, hogy a legjobbak egyike legyen. Az én vesszőparipámról, a sokak által elcsépelt, elhasznált, elbagatellizált és félreértelmezett szeretetről így ír:

„A szeretet mindenki számára kötelező, kemény gyakorlat naponta, minden olyan órában, amikor az ember mások megértésével, meghallgatásával, figyelmességgel, tapintattal, alkalmazkodással, megbocsátással és végső fokon önzetlen segítségével kerül szembe. Ez a küzdelem idestova harminc éve tart bennem, kisebb-nagyobb eredményekkel.”

Szólj hozzá!

Címkék: mondom magamnak aradi tibor

Mondom magamnak, Tibi! #11

2012.07.26. 23:40 mikroszkopszinpad

Aradi Tibor rovata

Apu, hogy megy be az a nagy elefánt…

elefánt.jpgElőre is elnézést, hogy kicsit hosszabb leszek a szokásosnál. Ennek egyik oka, hogy olvastam valamit és nincs szívem kihagyni belőle egy sort sem, ezért teljes terjedelmében fogom bemásolni. Az angyalka, aki Buzzatit is megismertette velem, most egy újabb hírnök könyvét nyomta a kezembe. Jorge Bucay Életmesék című könyvéből idézek szó szerint, majd a magam gondolatait ezzel kapcsolatban. Nagyon fontosnak tartanám, hogy ha az én hozzáfűznivalómat nem is, de Bucay történetét mindenki elolvasná, mert még azoknak is el kéne rajta gondolkodni, akik egyáltalán nem éreznek hasonlót. Sőt, nekik kéne a leginkább!

- Én erre biztosan képtelen vagyok! – kiáltottam. – Képtelen!

- Biztos? – kérdezte a doki.

- Igen, pedig a legszívesebben odaülnék elé, és kimondanám, hogy mit érzek… De tudom, hogy úgyis képtelen lennék rá.

Jorge, a doki Buddha-ülésben beletelepedett az egyik borzalmas kék fotelba. Elmosolyodott, a szemembe nézett, halkabbra fogta a hangját, mint mindig, amikor azt akarta, hogy figyelmesen hallgassák és így szólt:

- Elmondanék egy történetet…

Aztán a válaszomat meg sem várva mesélni kezdett.

Szólj hozzá!

Címkék: mondom magamnak aradi tibor

Rádiókabaré felvétel a DumaFüreden

2012.07.21. 12:08 mikroszkopszinpad

mr1.jpgTegnap szót ejtettünk a közelgő DumaFüred fesztiválról, és ha már így alakult, gondoltam szólok, hogy idén is helyet kapott a programban a Rádiókabaré őszi adásainak felvétele. Hagyományosan kedd este települ ki a Magyar Rádió közvetítő kocsija, addigra áll össze a műsor, aminek egy részét a szerzők már hónapok óta megírták, de még előző este is átfogalmazzák, kiegészítik, vagy éppen akkor, ott születő ötletekkel helyettesítik. Izgalmas vállalkozás ez a színészeknek is, akik sokszor csak percekkel a felvétel előtt kapják kézhez a végleges szöveget. A vágóasztalon persze egységes, feszes adás áll majd össze, de aki a helyszínen követi a műsort, garantáltan olyan élményben lesz része, ami a rádiókészülék előtt lehetetlen. Íme, egy példa tavalyról, amikor Hadházi László és Aradi Tibor, azaz Apuka és a Fényre sötétedő kislány Nagyvázsonyba mentek kirándulni.

/Koncz Csaba

Szólj hozzá!

Címkék: videó hadházi lászló aradi tibor dumafüred

A Szomszédnéni Füreden lesz

2012.07.18. 09:54 mikroszkopszinpad

SZPI_mikroszkóp_kicsi2.jpg

Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs márciusban mutatták be A Szomszédnéni odaát van című kabaréjukat a Mikroszkóp Színpadon. A bolondos, humoros, abszurd, néhol szürreális élményt nyújtó darab nagy sikert aratott, a havi két előadás telt házzal ment, és ősszel vissza is tér. Jó hírünk van viszont azoknak, akik nem szeretnének várni az új évadig. Augusztus elején a Mikroszkóp a Balatonra költözik egy kicsit.

A Szomszédnéni Produkciós Iroda anyaintézménye, a Dumaszínház tíz napig Balatonfüreden vakációzik a DumaFüred fesztivál keretében. A fiúk nem csak a tőlük megszokott stand up comedy műsorral lépnek fel, de felkérést kaptak rá, hogy a kabarét is állítsák színpadra. Az előadás augusztus 3-án, a Sun City területén található Lipstick Klubban, 18 órakor kezdődik. Részletek, jegyvásárlás, egyéb információk IDE KATTINTVA kaphatók. (Az eseményre BéFé és TSz maga is felhívja a figyelmet ITT!) 

Tekintettel arra, hogy az előadással kapcsolatban már készítettünk a srácokkal interjút, ilyet is, olyat is, bemutattuk a werkfilmet és közöltünk kritikát is, így most emlékezzünk vissza arra, amikor legutóbb az Esti Showderben jártak Fábry Sándornál.


Szólj hozzá!

Címkék: tsz szomszédnéni mikroszkóp színpad béfé dumafüred

“Keserű ember voltam, de most boldog vagyok.” - Interjú Aradi Tiborral

2012.07.04. 14:57 mikroszkopszinpad

Veigler Bettina Anna (vBa..) lelkes és tehetséges blogíró, aki szimpla lelkesedésből, tiszteletből, érdeklődésből kereste fel Aradi Tibort, hogy beszélgessenek egy jót. A virtuális találkozó összejött, az eredmény pedig egy remek interjú, melyet a szerző szíves engedélyével teszünk mi is közzé. Bettina további írásaihoz ide érdemes kattintani: vBa blog

„Remegett a lábam és verejtékezett a homlokom, mikor megkérdeztem az Aradi Tibit, hogy lenne e kedve nekem, mint interjút készítő egyénnek, első alanya lenni. Nem habozott sokat, azonnal rábólintott. Már csak az időt és a helyet kellett pontosítanunk. Azt a bizonyos: itt a skypon, amikor fenn vagyunk… Na, mondom – Mi lesz ebből? –, bár az utolsó pillanatig izgultam, amit szerintem a Tibi is érzett, de roppantmód jól éreztem magam. S, hogy mi lett belőle?

AT.jpgvBa: Eredeti végzetségedet tekintve, te vendéglátós vagy. Mégis huszonegynéhányadik évedet töltöd most már a színpadon…

A.T.: Az embernek nagyon korán el kell döntenie, hogy mi legyen, ha egyszer felnő. Nem gondolom, hogy 13-14 évesen sokan lennének, akik helyes döntést tudnak hozni, pláne olyanok, akiknek nincs kellő önbizalma, nem meri azt mondani, hogy ő színész lesz. Ez közben alakul ki, ahogy felnő. Nekem is közben alakult, és szerencsére voltak bátorítóim, akik mögöttem álltak.

vBa: Kik voltak azok a bizonyos mögötted állók?

A.T.: Igazság szerint, már gyerekkorom óta bátorítottak osztálytársak, barátok, ismerősök, rokonok, és mindenki szentül hitte, hogy belőlem egyszer humorista lesz, csak nem hittem nekik. Aztán 21 éves koromban, megelégeltem, hogy mindenki efelé terelget, és döntöttem. Onnantól kezdve felgyorsultak az események, és két hónap múlva már színpadon álltam.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú aradi tibor vBa

Karinthy-gyűrű: a beszédek (videó)

2012.06.28. 10:24 mikroszkopszinpad

Varga Ferenc József néhány nappal a Karinthy-gyűrű átvétele után Tajvanra költözik, tervei szerint egy évre. Az elismerés átvételekor elhangzott köszönőbeszédében, illetve kollegája és barátja, Aradi Tibor köszöntőjében mindketten szót ejtenek a költözésről.

Mindkét felvételt köszönjük a humorista.blog.hu oldal munkatársainak!

Varga Ferenc József köszönőbeszéde:

Aradi Tibor köszöntője:

Szólj hozzá!

Címkék: beszéd varga ferenc józsef aradi tibor karinthy-gyűrű

Mondom magamnak, Tibi! #10

2012.06.27. 10:18 mikroszkopszinpad

Aradi Tibor rovata

A gyűrűk urának!

VFJ2.jpgPár hónap különbséggel, szinte egyszerre kezdtük a pályát. Mintha két versenyló lennénk, akik egy futamban startoltak el és még most is loholunk valamiféle cél felé. A verseny során sokszor egymás mellett, néha pedig egymástól elsodródva vágtáztunk. Voltak lovak, akik lehagytak, de később feladták és voltak (vannak) lovak, akik futam közben tűntek fel a semmiből. Mi azonban, ha néha fáradtan is, de még mindig futunk. Lassan már öreg gebéknek számítunk, mert 20 év egy lónál, bizony már kor. Mégis rohanunk körbe-körbe és hogy milyen minőségű pacik vagyunk azt nem a mi tisztünk eldönteni, de az tény, hogy még mindig nem dőltünk ki a sorból.

Kedves négylábú barátom! Te ma átszakítottál egy olyan célszalag félét. A versenybíró ott várt, kezében a babérkoszorúval, ami ha nem is jelenti a verseny végét, de mindenképpen elismeri, hogy kitartóan és kiválóan futottál. Ma a lovi közönsége csak téged ünnepel. Zsokéid és tenyésztőid büszkék lehetnek rád, mert kitartó voltál és gyors. Nincs vége a versenyeknek. Már holnap újra rajthoz kell állni, de mindenki tudni fogja, hogy te már derby győztes ló vagy. Neked már van egy trófeád. Igaz, nem azért az arany fődíjért futsz már te is évek óta, de a díj akkor is kell, mert ha ránézel, eszedbe jut, hogy mások is elismerik a teljesítményedet. Az elismerés ugyanolyan fontos, mint a taps, amelyet akkor kapsz, amikor éppen ellenállhatatlanul száguldasz. Légy büszke magadra, amiért kivívtad ezt a sikert! Erős és nagy a mezőny, amiben helytálltál. Kívánom, hogy még sokáig és sokat vágtázzunk!

Kedves Varga Ferenc József! Gratulálok a Karinthy-gyűrűhöz, amelyet nagyon megérdemeltél! És most nagyon gyorsan állj be a startboxba, mert mindjárt kezdődik a következő futam!

Bővebben rólam a honlaponon (www.araditibor.hu) és a (Facebookon: http://www.facebook.com/tibi.aradi) Csak erős idegzetűeknek!

Szólj hozzá!

Címkék: mondom magamnak varga ferenc józsef aradi tibor karinthy-gyűrű

Varga Ferenc József kapta a Karinthy-gyűrűt

2012.06.26. 16:08 mikroszkopszinpad

A Humorfesztivál győztes, többszörös Bonbon-díjas humorista, Varga Ferenc József kapta az idei Karinthy-gyűrűt. A szakma legrangosabb elismeréseként számon tartott díjat és az oklevelet Jónás István, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója adta át, a Magyar Rádió márványtermében, a hétfő délelőtt megrendezett ünnepségen.

VFJ.jpgA Magyar Rádió elnöke minden évben, így idén is, június 25-én, Karinthy Frigyes születésének évfordulóján adja át az elismerést a Rádiókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtó szerzőinek, előadóinak. Az elismerés mindössze egyszer ítélhető oda. Varga Ferenc József ezzel a kitüntetéssel egy olyan elit klubhoz csatlakozott, melynek tagjai között találjuk Marton Frigyest, Hofi Gézát, Nagy Bandó Andrást, Boncz Gézát, Éles István, Sándor Györgyöt, Litkai Gergelyt, Maksa Zoltánt, Kovács András Pétert, Kőhalmi Zoltánt, Bödőcs Tibort, vagy a tavalyi díjazottat, Hadházi Lászlót.

„Varga Ferenc József az eddigi Karinthy-gyűrűsök többségéhez hasonlóan a Magyar Rádió Humorfesztiváljának felfedezettje” – mondta Sinkó Péter, a Rádiókabaré szerkesztője. „Hatalmas munkabírással biztosította, hogy minden szituációban megbízható előadó legyen, ugyanakkor szerzőként is sokszor bizonyította tehetségét. Külön öröm, hogy az Ottfelejtett mikrofonok című produkciói – amelyben partnere Aradi Tibor – új stílust hoztak a kabarékban. Igazi rádiós humor szuletett, sokszor akusztikus hátteret, montázsszerű villanásokat felvonultatva. (…) Reméljük, a Karinthy-gyűrűt tekintve érezni fogja, hogy ebben a műhelyben mindig otthonra talál.” (forrás: MTVA, premier.mtv.hu)

Varga Ferenc Józsefnek ezúton is gratulálunk!

VFJ2.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: varga ferenc józsef karinthy-gyűrű

Mondom magamnak, Tibi! #9

2012.06.20. 11:57 mikroszkopszinpad

Aradi Tibor rovata

Szeretem a focit!

tardelli.jpgApámnak nem kellett sokat nyűglődnie velem, hogy megszeressem a focit. Már a babakocsimon is egy hatalmas Albert Flórián kép volt elöl, hogy mindenki tudja, ez a család is, mint hazánkban mindegyik, rajong a fociért. 10 éves koromig együtt jártunk minden meccsre, majd eljött a nagy pillanat, elengedte a kezem és onnantól egyedül (!) jártam ki a stadionba. Igen, akkor még nyugodt szívvel kiengedhetett egy majdnem 11 éves gyereket húszezer szurkoló közé. Bérletem volt, így ha valaki arra vetemedett volna, hogy a kiscsávó székét elfoglalja, egy szektornyi ember förmedt rá: „az a hely a gyereké”.

Biztonságban utaztam a pályáig, biztonságban néztem a meccset és biztonságban érkeztem haza. Anyám csak amiatt aggódott, hogy vajon jó híreket viszek e haza, különben a családfő letargikus állapotba került egy esetleges vereség miatt. Később már vidékre is elutaztam és érdekes módon ott sem esett semmi bajom, leszámítva azt a sérülést, amit Tatabányán szenvedtem, amikor is megbotlottam és elestem a vasútállomás bejáratánál.

Pártolói majd elnökségi tag lettem és egy szép őszi napon még egy kezdőrúgást is elvégezhettem, melynek az Esti Hírlap vasárnapi száma egy féloldalas cikket szentelt, mondván „Ilyen az igazi fiatal szurkoló! A papírgyűjtésből szerzett pénzét arra áldozza, hogy befizessen egy kezdőrúgásra.”

Szólj hozzá!

Címkék: foci mondom magamnak aradi tibor EB

Pikáns élmények a Mikroszkópon: Övön alul

2012.06.04. 22:09 mikroszkopszinpad

„Szeretnéd magad jól érezni, Szépfiú?” – kérdezi valaki váratlanul, miközben végigsimítja a vállamat. Odapillantok. Igényesen megkomponált dekoltázs, kihívó ruha, neccharisnya, végtelenül hosszú tűsarok. Az erős smink alatt valahol szép arcú nő mosolyog rám. Csábosan, szenvedélyesen, a megtévesztésig őszintének tűnő átéléssel. Meglepett arckifejezésem felvidítja, láthatóan tisztában van vele, hogy nála a lépéselőny. A jelenet bármelyik forgalmas nagyvárosi téren előfordulhatna, hiszen a szakirányú szolgáltatásokat nyújtó hölgyeket – a törvény szigora ellenére is – könnyen megtalálhatjuk a forgalmasabb csomópontokban. Ez az eset viszont sokkal furább helyszínen zajlik. A Mikroszkóp Színpadon, előadás közben…

 

A félreértések elkerülése végett tisztázzuk gyorsan: nem történt profilváltás a Mikroszkóp Színpadon, és még csak nem is ilyen módon szeretné növelni a bevételeket a színház vezetése. Az Övön alul című előadásról van csupán szó, melynek a fő témája az erotika, a szexualitás és a humor kapcsolata. Mindez remek szerzők tollából, kiváló színészekkel színpadra állítva, könnyed, elegáns stílusban. A szóban forgó jelenetben például két élményipari szakmunkásnő érkezik – a nézőtéren keresztül – a színpadra, ahol egy leendő kuncsaftot igyekeznek sajátos, de a politikai kommunikációból ismerős érvekkel választásra bírni. Végül jön a madame (a csodálatos Lorán Lenke), aki feloldja a helyzetet és egy csattanós poénnal zárja le a szituációt. Taps.

1 komment

Címkék: bodrogi gyula övön alul mikroszkóp színpad aradi tibor lorán lenke

A kikockázott Mikroszkóp

2012.05.31. 10:14 mikroszkopszinpad

Mi ez a Párkockás minta itt a falon? – kérdezhetné bárki, aki mostanság a Mikroszkóp Színpadon jár. Nemrégiben ugyanis a színházba betört egy darab internet és a falra függeszkedett. A Parkocka.hu képregényes oldal csapata harminc rajzzal járult hozzá a humorteátrumba érkezők szórakoztatásához. Rövid, frappáns poénok egy állandó kiállításon, speciális formában. De kik a titokzatos rajzolócsapat tagjai? Mi is az a Párkocka? Mi történik, ha a téma, a kreativitás és a ceruza hegye találkoznak? Erről és másról is beszélgettünk a csapat egyik alapító tagjával, Göndöcs Gergellyel.

 

Egyre többen ismerik a Párkocka oldalát, de akik nem, azok kedvéért, mondjuk el, hogy miről szól az oldal? Mit lehet róla tudni?

A Párkocka egy képregényes oldal, rövid kis rajzos szösszenetek gyűjtőhelye. Május elsején ünnepeltük a második születésnapunkat, 2010 óta működünk. Az ötfős kis rajzoló gárda minden nap egy rövid, új képregény csíkkal jelentkezik. A cél a szórakoztatás, a vidámság, illetve szeretnénk a műfajt, a comic strip-et kicsit felrázni. Hozzáteszem, sok kitűnő magyar képregény sorozat fut a neten, illetve képregényes kiadványokban, ehhez mi a magunk módján szeretnénk hozzájárulni.

 

Kik alkotják a csapatot és mi hozott össze benneteket?

Az alapító csapat – távozások és érzekések következtében – mára kicsit átalakult. Az alapítók: Grafitember, Marabu, Plá, és jómagam voltunk. Később csatlakozott hozzánk Bélabátyó, azaz Weisz Béla, majd Grafitember távozott és most a legújabb tagunk TheAnd, vagyis Halter András. A főszerkesztőnk – aki Kim Ir Szen művésznéven fut az oldalon – a kis képregény csíkokat egy-egy plusz kommenttel még humorosabbá teszi, még csavar egyet rajtuk, kiegészíti, tulajdonképpen a háttérmunkákért felel.

1 komment

Címkék: interjú mikroszkóp színpad párkocka göndöcs gergely

Mondom magamnak, Tibi! #8

2012.05.23. 11:58 mikroszkopszinpad

Aradi Tibor rovata

Szigorúan bizalmas

 

„Csicsergő jelenti a Mikroszkóp Színpadról!

 

Jelentem, hogy ma a Mikroszkóp Színpadon a Maguk akarták című előadás ment. A közönség soraiban több reakciós elemet is felfedezni véltem. Ők az átlagosnál is hangosabban reagáltak a poénokra. Megfigyelésüket a 124/55 mellékletben kérvényeztem. A második sor ötös széken ülő úr különösen veszélyes lehet, mert egyes reagálásai kimerítették a nyerítés fogalmát.

A színészekről:

 

Jeges Krisztián (fedőneve: Rekedt)

Rekedt ma kétszer is említést tett arról, hogy ennie kell, mert magas a cukra. Szerintem disznót vághattak feketén és a cukorbetegségre hivatkozik, hogy ne tűnjön fel, mennyit eszik. Idegileg labilis. A szerepét többször is ismételgette magában, pedig korábban kívülről tudta. Ebből arra következtetek, hogy adott pillanatban az eredeti szövege helyett reakciós rigmusokat akar majd közbe kiabálni előadás alatt. Egyszer az ágyékát fogdosva azt suttogta az öltözőben, hogy ki kell mennie. Ebből arra következtetek, hogy disszidálni akar. Különösen veszélyes elem.

 

Burszán Vera (fedőneve: Kispacsirta)

Szigorúan a küldetés céljából, meglestem öltözködés közben. 

2 komment

Címkék: rovat mondom magamnak aradi tibor maguk akarták

Mondom magamnak, Tibi! #7

2012.05.18. 09:49 mikroszkopszinpad

Aradi Tibor rovata

Kalandozások Baranyában

A villánykövesdi Rádiókabaré felvétel után a helyi közönséget tiszteletbeli nagyvázsonyi közönségnek nyilvánítom. A hangulat a Dumavölgy-Humorvár atmoszférájára emlékeztetett. Nagyon jó érzés ilyen közönség előtt fellépni. Igaz, a Rádiókabaré közönsége a Stefánia Palotában is mindig elkényeztet minket szeretetével, de elhagyni a bázist, egy kis izgalommal tölt el, hiszen nem tudjuk, vajon a törzsközönségünk nélkül, mire megyünk. Szerencsére Villánykövesden fantasztikus volt a hangulat és a közönség. A felvétel végén pedig Varga Feri Józsi még egy kis extra produkcióval is szolgált, melynek csúcspontja megint Szikora Robi megformálása volt. Hogy a felvétel után mi történt? Fogalmazzunk úgy, nem hagyott minket hidegen, hogy bortermelő vidéken léptünk fel és nem kellett hazarohannunk. :-)

Aztán úgy 1 óra körül elfoglaltuk a szállásunkat, majd éppen álomra hajtottam volna szédüléstől nehéz fejem, amikor szobatársam, Felméri Peti így szólt: - Nem megyünk még ki egy kicsit a kertbe? A többiek is ott vannak.

Nagyon hosszú, kb 4-5 másodpercig tartó hezitálás után kimásztam az ágyból és még két üveg bor, néhány stand up comedy titán és a Magyar Rádió munkatársaival egyetemben elütöttük az időt reggel négyig. Utólag is elnézést kérek a helyi lakosoktól, hogy Trabarna, Kertész Ricsi és én, az átlagosnál is hangosabban nyerítettünk a röhögéstől.

A másnapot Varga Ferenc József és felesége társaságában töltöttük Pécsen és ha már ott voltunk, rögzítettünk néhány momentumot mozgóképre. Lehet, hogy nem kellett volna. Az alábbi linken megtekinthető a „home videónk”: https://www.facebook.com/photo.php?v=358922774169647

Bővebben rólam a honlaponon (www.araditibor.hu) és a (Facebookon: http://www.facebook.com/tibi.aradi) Csak erős idegzetűeknek!

Szólj hozzá!

Címkék: videó rovat mondom magamnak varga ferenc józsef aradi tibor

Mondom magamnak, Tibi! #6

2012.05.12. 13:45 mikroszkopszinpad

Aradi Tibor rovata

Az én rajongóm

Előrebocsátom, ma reggel a világ egyik legaranyosabb és legkedvesebb rajongójával futottam össze, úgyhogy amit leírok, pusztán azért teszem, mert még most is nevetek. Jövök ki a szupermarketből, kezemben a két kiflivel és a 2 deci kakaóval (igen, azért ilyen sok, mert vendégeket várok), majd megszólít egy hatvan év körüli úr.

Úr: Jó napot, művész úr!

Én: Jó napot!

Úr: Hát. El sem hiszem, hogy itt látom önt. Az egész család imádja magát meg a Mikroszkópot. Ne haragudjon már, hogy ilyet kérek, de nem tudna adni egy autogramot?

Én: De, nagyon szívesen!

Úr: Van magánál papír meg toll, mert nálam nincsen?

Én: Sajnos nincs nálam!

Úr: Mégis, nem tudnánk valahogy megoldani?

Én: Hát, ha gondolja, kakaóval belefröcskölhetem a nevem a pólójába.

Úr: Jaj, de kár, pedig nagyon szeretjük ám magát, meg a Sas Józsit is. Maga olyan tehetséges, imádom a humorát, ahogy azokat a poénokat mondja. Tényleg az egész család imádja önt. Ne haragudjon, már csak egy kérdés, aztán nem zavarom!

Én: Nem zavar, tessék mondani!

Úr: Hogy hívják magát?

Mocskosul ismert és népszerű vagyok, az anyám mindenit!

 

Bővebben rólam: www.araditibor.hu Csak erős idegzetűeknek!

  

Szólj hozzá!

Címkék: rovat rajongó mondom magamnak aradi tibor

Mondom magamnak, Tibi! #5

2012.05.10. 11:22 mikroszkopszinpad

Aradi Tibor rovata

Jelentés

Tegnap este az Övön alul című előadás ment a Mikroszkópon – stop – Telt ház volt – stop – A közönség kiváló volt, jól szórakozott és elégedetten távozott – stop – Erre mondják, hogy sikeres előadás – stop –  Ui.: Ugye milyen unalmas a jó hír?

Jöjjön tehát a szokásos bulvár információ, ami jobban érdekel mindenkit. Hadházi László titokban a póni gyűlölő szekta tagja. Minden héten egyszer feláldoznak egy pónit. A véres eseményről videó is szokott készülni. Ezeken a felvételeken jól látható, hogy az ismert humorista viperával üti a pónikat. A vipera ráadásul él és többször is megmarja a lovacskát. A Fényre sötétedő kislány című jelenetekbe ahányszor beleírja a póni szót, utána mindig le is öl annyit. Állítólag a pónik iránti gyűlölete akkor kezdődött, amikor vett egy Hyundai Pony-t és csak a vételár kifizetése után derült ki, hogy hengerfejes a motorja. Még egy érdekesség. Ha Laci fellépni megy, mindig egy órával korábban kell indulnia, mert a Greenpeace aktivistái élőláncot alkotva állnak az útjába és közben azt skandálják:

Kiverjük az összes fogad

Ha megölsz még egy pónilovat

 

Bővebben rólam: www.araditibor.hu Csak erős idegzetűeknek!

  

1 komment

Címkék: rovat mondom magamnak övön alul hadházi lászló aradi tibor

Mondom magamnak, Tibi! #4

2012.05.07. 10:04 mikroszkopszinpad

Aradi Tibor rovata

Így ünnepeltük a 85 éves Lorán Lenkét!

Évek óta írok blogot és Lorán Lenke eléggé sűrűn ad alkalmat, hogy billentyűzetet ragadjak. A videó sok mindent elárul, de van egy “apróság”, amit mindenképpen le kell írnom. Sajnos még mindig el tudom követni azt a hibát a kamerámmal, hogy megnyomom rajta a felvétel gombot, de nem ellenőrzöm, hogy valóban rögzít e. Így történhetett, hogy Lorán Lenke ünneplésének legszebb pillanatát nem sikerült megörökítenem.

Történt, hogy kis csapatunk, Lenke nevét skandálva megérkezett a Nagymező utcába, ahol több száz ember várakozott az Operett Színház előtt az esti előadásra. Csonka Pici, mint egy igazi hős, egy hangosbeszélővel a kezében felkérte a Nagymező utcában álló embereket, hogy tapsolják meg a 85 éves komikát és ráadásként énekeljék el a Boldog Szülinapot kezdetű dalt. A közönség már az élményért is hálás volt, hogy részese lehetett az ünneplésnek, így nem kellett nekik kétszer mondani. Teli torokból énekelték a dalt és ez a 150 centi tömény élet, csak állt élvezte a megérdemelt ünneplést. Arcán pedig megjelent egy olyan mosoly, amit csak akkor hoznak létre az arcizmok, ha az ember tökéletesen boldog és meghatott.

Szólj hozzá!

Címkék: születésnap mondom magamnak aradi tibor lorán lenke

Mondom magamnak, Tibi! #3

2012.05.02. 17:00 mikroszkopszinpad

Aradi Tibor rovata

Isten éltessen, Bumbi!

Nádas Gyuri 50. születésnapja több okból is emlékezetes marad számomra. Először is, nagyon régen fogyasztottam el ennyi fröccsöt. Nem szoktam sűrűn alkoholt inni, de ha igen, akkor... akkor. A fröccs hatását leginkább szegény Fésűs Nelly lába bánta, amin olyan természetességgel gyalogoltam át kétszer is, mintha zebra lett volna. A másik ok, amiért emlékezetes lett a szülinap, hogy hosszú idő után végre találkozhattam Szántó (Berta) Szandra színésznővel, aki mindig is szép volt (és tehetséges), de a szülés olyan „megabombázóbrutál” nőt csinált belőle, hogy elhatároztam, én is szülni akarok, hogy ilyen szép lehessek. Szóval, nagyon jó érzés volt magamhoz ölelni ezt a 190 centi tömény anyát, és végre beszélgetni egy kicsit, úgy vagy talán „úgyabbul”, mint régen, amikor még majd minden nap együtt játszottunk a Mikroszkóp Színpadon.

Ja, és a születésnapon Nádas Gyuri is ott volt. :-)

Mai kulisszatitkom: Jeges Krisztián, a Mikroszkóp Színpad Jeges Krisztiánja, főszerepet kapott a Die Hard 5.-ben. Bruce Willis a Maguk akarták című kabaréban figyelt fel Krisztiánra. Willis elárulta nekem a Komédiás Kávéházban, miután inkognitóban megnézte kabarénkat, hogy nagyon tetszett neki, ahogy Krisztián alakította a részeg szobafestőt a Maradj talpon című jelenetben, így aztán nem meglepő, hogy beleírták a Die Hard 5-be ezt a furcsa figurát. Jeges Krisztián óriási megtiszteltetésnek tartja a felkérést, de köszönettel elhárította. Nem szeretné ugyanis, a forgatás miatt lemondani Lajosmizsei turnéját.

Ui.: Isten éltessen Bumbi!

Bővebben rólam: www.araditibor.hu Csak erős idegzetűeknek!

Szólj hozzá!

Originál ungaris, avagy szabad a csók!

2012.04.30. 13:36 mikroszkopszinpad

Életre szóló trauma, örök barátság, múló gyermekévek, pincekorzó, mérges pók, csodapók. Egy igazi, magyar történet, ami talán nem is csak magyar. Hogyan lehet túlélni egy halál közeli élményt? Van-e élet a kábítószer pokla után? Mire figyeljünk gyilkos póktámadás esetén? Mi teszi hamarabb tönkre a szerelmet, a sok-, vagy a kevés szex? A Műhelymunka Társulat igen súlyos kérdéseket vet fel az Originál ungaris… című könnyed, humoros darabjában, a Mikroszkóp Színpadon. Persze a vidámságnak is vannak határai, főleg, ha tudjuk, a játék igaz történet alapján készült.

 

Az Édesnégyes után alig egy héttel, ismét a Mikroszkóp Színpad előterében sétáltam, újra végigkuncogva a Párkocka-kiállítás képeit. A vígjátékra hangolódásként is kiváló mini-képregények tanulmányozása közben sem tudtam nem észrevenni, hogy mennyi fiatal érkezett a színházba. Tizenéves kamaszok, kosztümben, öltönyben, ünnepi megjelenéssel és persze sugárzóan fiatalos mosollyal az arcukon. A harmincas felnőttek kissé nagyképű álbölcsességével nyugtáztam, lám, mégsem csak a Facebook és a videó megosztók érdekelhetik a kikapcsolódni vágyó középiskolások életét. A nézőtérre belépve aztán még jobb érzés töltött el, hiszen a fiatalok mellett a legidősebbekig minden korosztály képviseltette magát. Rendkívül kíváncsi voltam, vajon a darab képes lesz-e mindenkit megfelelően szórakoztatni…

1 komment

Címkék: mikroszkóp színpad édesnégyes originál ungaris műhelymunka társulat

Mondom magamnak, Tibi! #2

2012.04.27. 13:10 mikroszkopszinpad

Aradi Tibor rovata

Hadházias ízek

Tegnap meglátogattam Hadházi Lacit. Elvileg egy műsor próbájának céljából mentem, de hamar előkerült egy konyakos üveg és két szivar. Pöfékeltünk, ittunk és olvastuk az új jeleneteket. Egy hatalmas szívű, tehetséges ember látott vendégül, én meg hosszú idő után, jól éreztem magam társaságban. Csak ennyit akartam mondani.

Ja, hogy kell valami lényeges tartalom is, ami vonzza az érdeklődőket!

Na, akkor... Burszán Vera a Három kismalac Burszán Verája, ma reggel egészséges kisfiúnak adott életet. Az egészséges kisfiú az utcán szólította meg Verát és kért tőle egy életet, mert a Half Life 2-ben már elfogyott neki az összes. Vera adott neki egyet, azután elment a Praktikerbe hidraulikus gördeszka emelőt venni. 

1 komment

Címkék: rovat mondom magamnak aradi tibor

Mondom magamnak, Tibi!

2012.04.25. 21:02 mikroszkopszinpad

Aradi Tibor rovata

Mandul az indula!

Saját weboldalamon (www.araditibor.hu) már régóta írok blogot, de azt csak erős idegzetűeknek ajánlom. :-) Ide végre olyat kéne írnom, ami a valóban érdekli a közönséget. Hát... ez elég nehéz lesz!

Szóval akkor olyat, ami érdekli a közönséget?! Jöjjön néhány kulissza- és egyéb titok, ami eddig nem látott napvilágot. Litkai Gergely és Hadházi László testvérek, de Hadházi Laci nem használja az apai nevét, ezért nincs névazonosság. Janklovics Péter minden fellépése után kalapáccsal rácsap a könyökére egy régi fogadalom miatt. Kovács András Péternek van egy Ferrarija, de nem használja, mert fél, hogy az irigyek megszólják.  Aranyosi Péter két éve nem képes bevallani, hogy igazából Fradi szurkoló, de mivel nincs benne s betű, továbbra is Diósgyőr rajongónak hazudja magát fellépésein. Vida Péter és Varga Ferenc József nemcsak a színpadon kollégák. Rendszeresen találkozhatnak velük az Oktogonon a Burger Kingben, hiszen ott dolgoznak mindketten másodállásban. Csenki Attila pedig igazából a Proton bolygóról származik, de büntetésből ideszáműzték, mert otthon mérges gázokkal seftelt és majdnem elpusztította bolygója lakosságát egy félresikerült üzlet miatt.

1 komment

Címkék: rovat mondom magamnak aradi tibor

Édesnégyes: A nosztalgia könnyedsége

2012.04.22. 19:44 mikroszkopszinpad

Kollégium. Kalandok, barátságok, szerelmek és közhelyek színtere. Közhelyek, amiket csak elmondanak és olyanok is, amik megtörténnek. Mennyire izgalmas egy diákszállás? Mi okozhatja a társas magányt? A kollégisták élete tényleg csak szex, buli és rock’n’roll? Hova vezet, ha egy fiatal lány beköltözik három fiú mellé negyediknek? Az Édesnégyes című vígjáték megadja a válaszokat. Van, amelyiket közhelyesen, de mindenképpen szórakoztatóan…

 

A Műhelymunka Társulat egyik fontos célkitűzése, hogy fiatalokat szólítson meg és őket érintő, érdeklő témákat dolgozzon fel. Az egyik ilyen téma természetesen a társas kapcsolatok, azon belül pedig a szexualitás kérdése, mindezt persze vidáman, szórakoztató formában tálalva. Az Édesnégyes című darab – aminek a címe is sokat sejtet – nem sokat bíz a véletlenre, hiszen a helyszín kiválasztásával máris „helyzetbe hozza magát”. Hol is lehetne legkönnyebben olyan fiatalokat találni, akik szabadon és szabatosan foglalkoznak a szexszel, mint egy koedukált szobában?

 

A főiskolai kollégiumban bármi megtörténhet és bizony meg is történik. E tekintetben a darab teljesen valósághű. Jelen esetben egy adminisztrációs baki folytán összeköltözik egy lány és három fiú. A srácok közül az egyik végtelenül félénk, a másik homoszexuális, a harmadik pedig tipikus csajozó-gép. A társaság előbb lázad az együttélés ellen, de hamar megszokják és megkedvelik egymást, noha ezt – tipikus fiatalok módjára – nem szívesen vallják be. Természetesen mindenkiben túlteng a vágy, a kérdés már csak az, ki visz hamarabb ágyba kit, no, és persze, hogy kivel csalja a férjét a kollégium igazgatónője.

Szólj hozzá!

Címkék: mikroszkóp színpad édesnégyes

Agyatlantisz, az élő nosztalgia

2012.04.04. 13:53 mikroszkopszinpad

Könyvből a színpadra, vagy színpadról a könyvbe? Mi volt előbb a kép, vagy az írás? Hogy működhet a társulat egy tagja, a társulat nélkül? Tudnak-e még újat mutatni a jól ismert karakterek? Mi az Agyatlantisz, előadás, vagy könyv-promóció? Ezek a kérdések még akkor is felmerülhetnek bennünk, ha egyébként szeretjük az abszurd humort és nagyra értékeljük Dolák-Saly Róbert művészetét. A Mikroszkóp Színpadon megkaptam a választ…

 

Egészen furcsa belegondolni, hogy mikor az első L’art pour l’art Társulat megalakult és sikerre vitte a sajátos, abszurd humort, még zsenge kamaszként követtem műsoraikat. Egy-egy televíziós produkció után alig vártam a másnapot, hogy az osztálytársaimmal könnycsordulásig ismételgessük, idézzük a poénokat. Az évek során több tucat szállóige épült be a hétköznapi szóhasználatunkba, és időnként vigyázni kellett, hogy mondjuk felelés közben, ne használjuk őket. Anti bácsi, Boborján és a többiek a szemünkben hősök voltak, akik újra értelmet adtak az elcsépelt szólásoknak, közmondásoknak, megszokott szófordulatoknak. Nem túlzás azt mondani, ez a kis társaság nagyon sokat tett a humorérzékünk fejlődéséhez.

 

A nosztalgikus gondolatok természetesen akkor is a fejemben kavarogtak, amikor szombat este beültem a Mikroszkóp Színpad nézőterére. A Társulatra és annak tagjaira ikonként tekintek most is, éppen ezért féltem kicsit. Dolák-Saly Róbert tehetségéhez nem is fért kétségem, de tartottam tőle, hogy az általa életre keltett karakterek nem fognak működni a társak nélkül. Nem akartam, hogy a régi szép emlékek most kínos, sápasztó fénnyel kezdjenek csillogni. Az Agyatlantisz című könyv szórakoztató, humoros, igazi DSR-élmény. Na, de ugyanaz színpadon? Hogyan? Miért? És egyébként is mi a cél? Az előadás, a szórakoztatás öröme, vagy a promóció, az eladás nemtelen, de kétségtelenül hasznos célja lebeg a függöny mögötti szemek előtt? Tudtam jól, hogy másfél órával később minden választ megkapok, de kicsit tartottam is ettől.

 

Zaklatott gondolataimat aztán Leopold porondmester élesen rikácsoló hangja törte szilánkokra, hiszen megkezdődött az első diavetítés.

Szólj hozzá!

Címkék: dolák saly mikroszkóp színpad agyatlantisz

Egyéjszakás kaland a Mikroszkópon

2012.04.02. 18:49 mikroszkopszinpad

Budapest belvárosa szombat esténként meglehetősen forgalmas. Szórakozni vágyó fiatalok és idősebbek keresnek igényeiknek megfelelő helyet a kikapcsolódásra. Március utolsó szombatján viszont a megszokotthoz képest is nagy volt a tömeg a Nagymező utcában. A több teátrumnak otthont adó „Pesti Broadway” szinte megtelt olyanokkal, akik a Színházak Éjszakáján szerették volna nagy adagban fogyasztani a kultúrát. A többség persze nem csupán egy helyszínt látogatott meg, és még attól sem riadt meg, ha be kellett állni az Andrássy útra jócskán benyúló sor végére.

 

A programban részt vevő színházak a legkülönfélébb előadásokkal, koncertekkel, díszletbejárással és egyéb – nem mindennapi – műsorokkal várták az egyéjszakás kalandra érkezőket. A Mikroszkóp Színpadon például Kabaréklub felvétel zajlott fél tizenegytől, amin előzetes regisztráció után lehetett részt venni. A bejáratnál kialakult tömegben persze így is sokan akadtak, akik elmulasztották a korábbi jelentkezést, így az a ritka és egyben fura szituáció állt elő, hogy a körülbelül kétszáz férőhelyes nézőtérre dupla annyian szerettek volna bejutni.

 

Névegyeztetés, vonalkód leolvasás, némi tülekedés, de legalább a ruhatárban már nem kellett várni és még arra is jutott idő, hogy megnézzem a büfében berendezett Párkocka-kiállítást. Az azonos nevű internetes oldal rajzolóinak rövid, vicces képregényei, illetve „pár kockái” annak is megalapozhatták a jó kedvet, aki különösebben nem híve a ceruzával készült humornak. Nekem tetszett, úgyhogy eleve mosolyogva foglaltam el a helyem a nézőtéren.

 

A szokatlan időpont és az épület előtt parkoló rádiós közvetítő kocsi mellett a Színházak Éjszakája más okból is különlegessé tette az előadást. Ez alkalommal ugyanis a jelenetek mind a színház, a színművészet világához kapcsolódtak. Litkai Gergely, az est házigazdája bevezetőjében, és a műsorszámok között is humorosan-komolyan beszélt a színházról és annak emblematikus figuráiról. A szerzők és a színészek jóvoltából aztán megelevenedtek a már-már klasszikus anekdoták, a varázslatos világ kulisszatitkai, mindez persze a humor nyelvén kifejezve.

1 komment

Címkék: litkai gergely mikroszkóp színpad kabaréklub színházak éjszakája

Látható rádióműsor a Színházak Éjszakáján (videó)

2012.03.30. 15:54 mikroszkopszinpad

A Színházak Éjszakáján, vagyis március 31-én este fél tizenegykor az MR1-Kossuth Rádióban havonta jelentkező Kabaréklub című műsorát rögzítik a Mikroszkóp Színpadon. A színház világának tematikájára épülő kabaré színészekről, rendezőkről, színházba járó közönségről, erről az érdekes és izgalmas világról szól majd, a humor nyelvén. A nézőtéren helyet foglaló közönség láthatja Aradi Tibor, Csöre Gábor, Janklovics Péter, Litkai Gergely, Mogács Dániel, Murányi Tünde és Vida Péter testbeszédét, arcjátékát, ruházatát, és hallhatja a későbbi rádióadásból kivágott mondatokat, poénokat, gegeket, bakikat. Erre a rádióhallgatóknak nem lesz lehetőségük sem most, sem később!

 

Most pedig következzék az est reklámozása céljából készített ötletes, humoros videó, ami 32 másodperc alatt igyekszik felkelteni az érdeklődést a Színházak Éjszakája iránt a Mikroszkópon. Persze, aki többször megnézi, annak ez az idő jóval hosszabb lesz. A cikk a beágyazott videó alatt folytatódik, de ott már nem írom, hanem hangosan mondom! Tessék figyelni!

 

 

 

 

 

 

/Koncz Csaba

  

1 komment

Címkék: videó mikroszkóp színpad színházak éjszakája

A bölcs nevetés élménye

2012.03.28. 17:41 mikroszkopszinpad

A Szomszédnéni odaát van szürreális élménynek ígérkezett. Bizonyos tekintetben az is lett. Egy bolondos, humoros, abszurd élmény, ami meglepő módon még el is gondolkodtat. Az élet nagy kérdései és a hétköznapok apró bosszúságai egy darabban? Nos, igen. Két óra nevetés, majd napokig tartó agyalás, ami manapság ritka kincs, pedig valami ilyesmiért járunk kabaréba, színházba. Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs tehetségéhez eddig sem fért kétség, de most a Mikroszkóp Színpadon is bizonyítottak. Ebben persze segítségük is akadt: Janklovics Péter és Vida Péter.

  

Számomra a dolog ott kezdődött, hogy ültem valahol a gangon Bálint Ferenccel (BéFé) és Tóth Szabolccsal (TSZ) és a közelgő kabaréjuk bemutatójáról beszélgettünk. A diskurzus persze inkább volt komolytalan, mint komoly, de mivel régebben ismerem őket, nem lepődtem meg, viszont felkeltették az érdeklődésemet a darab iránt. Jó, azt tudtam, hogy kétszemélyes „stand up jeleneteket” tudnak írni, és egyébként is kiváló humoristák. A tavalyi Bon-bon díj sem véletlenül került hozzájuk. Afelől nem volt kétségem, hogy minden megtesznek egy színvonalas, élvezhető kabaré színpadra állításáért. De vajon sikerül nekik? Az eszköztelen, „csupasz”, kétszemélyes előadás után mit tudnak kezdeni a kabaré-környezettel? Sikerül-e jól élni az eszközök és a díszlet adta lehetőségekkel? Szerzőként mit tudnak kihozni a négyszemélyes jelenetekből? Rendező nélkül, két remek színésszel kiegészülve felerősödik a Szomszédnéni-jelenség, vagy inkább elhalványul?

1 komment

Címkék: vida tsz szomszédnéni janklovics béfé