HTML

Mikroszkóp Színpad

Azt várjuk, hogy dörömböljenek a színház bejáratánál azok a nézők, akik önkéntes rekeszizom gyakorlatokra vágynak…

Friss topikok

Humor nagyüzem a Mikroszkóp Színpadon

2012.02.08. 22:25 mikroszkopszinpad

Nyilvános Rádiókabaré felvételek, színpadi bemutatók, fiatalokat megcélzó előadások,  „nyelvőrködő” kísérletek és nem utolsósorban klasszikus és aktuális kabaré estek várják  a közönséget februártól a Mikroszkóp Színpadon. A Nagymező utcai teátrumban ezentúl a hagyományos kabaré éppúgy helyet kap, mint az alternatív színpadi humor. A budapesti játszóhelyen mások mellett, olyan jól ismert nevettetők lépnek majd fel, mint Hadházi László, Kovács András Péter, Dombóvári István, Csenki Attila és Burszán Vera.

A magyar kabaré hagyományainak ápolását és megújítását, valamint kortárs szerzők műveiből készülő, humoros színházi produkciók létrejöttét ígérte székfoglalójában Litkai Gergely humorista, aki 2012. január 1-től látja el a Mikroszkóp Színpad művészeti vezetését. Az év elejétől a Thália Színházzal közös szervezeti egységben, de önálló arculattal működő Mikroszkóp Színpad új műsorstruktúráját már Litkai Gergely jegyzi.

A művészeti vezető elmondása szerint, a jövőben a Mikroszkóp Színpad egy „általános ellátó funkciót” szeretne betölteni, hogy minél szélesebb közönségigényt ki tudjanak elégíteni.  Egyfelől lesznek klasszikus kabaré estek, mindazoknak, akik ezt a hagyományosabb irányzatot kedvelik, és tartanak aktuális kabaré előadásokat is. A napi eseményekre reagál majd a „Maguk akarták - nem kívánságműsor” – című előadás is, amelynek március elején lesz a bemutatója, tette hozzá Litkai Gergely.

Azzal, hogy a Thália Színház és a Médiaszolgáltatás-támogató  és Vagyonkezelő  Alap (MTVA) január 22-én hosszú távú stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, a Mikroszkóp Színpad is zöld utat kapott, hogy a produkcióiról rádiós-televíziós felvétel készüljön. Az első nyilvános Rádiókabaré felvételre így már február 14-én sor kerül. A Kabaréklubban, Maksa Zoltán 50. születésnapját a Mikroszkóp Színpadon fogják ünnepelni. Litkai Gergely hangsúlyozta: a szándék ugyanaz, mint a Thália Színházban, hogy a népszerű előadásokról televíziós vagy rádiófelvétel készüljön. 

A Mikroszkóp Színpad tervei között független társulatok meghívása is szerepel. Szintén márciusban, az első ilyen produkció, a TÁP Színházzal valósul meg – a Minden Rossz Varieté - című előadás egy különkiadását láthatják majd a nézők a Nagymező utcai játszóhelyen. A művészeti vezetőnek „nyelvőrködő” előadás-tervei is vannak. Lackfi János íróval olyan szórakoztató előadásokat szeretnének létrehozni, amelyek a hazai kortárs költészet nyelvi színességét mutatják be a nézőknek. Még idén tavasszal, a kiskamaszokat és tinédzsereket megcélzó előadások bemutatását is tervezi Litkai Gergely.

Amennyiben a finanszírozás kérdése megoldódik, úgy a szezon végén megvalósulhat egy nemzetközi humorfesztivál is – mondta el Litkai Gergely. A rendezvény koncepciója már kialakult, tette hozzá a művészeti vezető. A cél az, hogy a humorra építő műfajoknak, így a vígjátékoknak, vagy könnyedebb drámai alkotásoknak legyen egy találkozója Budapesten, ahol főleg a vidéki színházak produkcióit szeretnék bemutatni. Ehhez még társulna a kabarénak, és a stand-up-nak a seregszemléje, amit egy független zsűri ítélne meg.

A művészeti értelemben megújult Mikroszkóp Színpadon a tervezett éves előadásszám 250. Litkai Gergely elmondása szerint, az intézmény jó gazdasági helyzetben van, így ésszerű gazdálkodás mellett, a rendelkezésükre álló pénzügyi keret pont elegendő a különböző műfajú előadások létrehozásához.

 

1 komment

Címkék: litkai gergely mikroszkóp színpad maguk akarták

A bejegyzés trackback címe:

https://mikroszkopszinpad.blog.hu/api/trackback/id/tr404080079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2012.02.16. 20:34:05

jó ötlet a blog, ment is az rss olvasómba.
süti beállítások módosítása