HTML

Mikroszkóp Színpad

Azt várjuk, hogy dörömböljenek a színház bejáratánál azok a nézők, akik önkéntes rekeszizom gyakorlatokra vágynak…

Friss topikok

Színházak Éjszakája a Mikroszkóp Színpadon

2012.03.21. 16:34 mikroszkopszinpad

Mihez kezdjek szombat éjszaka, ha már unom a tévét, a zsúfolt bárokat és túl hangos zenét? Március utolsó napján egyszerű lesz a válasz: irány a Mikroszkóp Színpad! Vacsora után egy jó kis kabaré, rengeteg jelenettel, humorral, poénnal. Én biztos megyek. Ki tart velem?

 

A Múzeumok és a Fürdők után – idén először – a Színházak is éjszakáznak. A hónap utolsó napján, március 31-én tizenhárom fővárosi színház hagyja nyitva a kapukat sötétedés után is, várva a kulturális élményekre vágyó közönséget. A Színházak Éjszakáján bemutatók, egyedi és megismételhetetlen előadások, különböző műfajok rendhagyó megjelenítése és a kulisszák mögötti kirándulás lehetősége várja az érdeklődőket.

 

A színes és különleges programból a Mikroszkóp Színpad is kiveszi a részét, ahol éjjel fél tizenegytől egy speciális, tematikus kabaré veszi kezdetét. Az alkalom előtt tisztelegve, az előadásba álmodott jelenetek mind a színház világáról mesélnek a humor nyelvén, helyenként csak megmutatva, máshol kifigurázva a valóságos, de a nézők elől sokszor rejtett történeteket. Az előadást egyúttal az MR1-Kossuth Rádióban havonta jelentkező Kabaréklub című műsorának is rögzítik, így a jelen lévők egyszerre lehetnek részesei egy színházi produkciónak és egy rádióműsor felvételének.

 

A különleges alkalomról Litkai Gergellyel, a Mikroszkóp Színpad művészeti vezetőjével beszélgettünk.

 

Miben lesz más a Színházi Kabaré a Színpad egyéb előadásaihoz képest?

A Színházak Éjszakája már eleve egy különleges alkalom, egyedi kulturális élmény. A Mikroszkóp Színpad egy Kabaréklub felvétellel kedveskedik az érdeklődőknek, ami most kizárólag a színház tematikájából merít. Színészekről, rendezőkről, színházba járó közönségről, erről az érdekes és izgalmas világról szól majd, természetesen a humor nyelvén. Több szempontból speciális lesz az esemény. Nagyon fontos tudni, hogy az előadás látogatható a Színházak Éjszakájára kiadott karszalaggal, de kérünk mindenkitől egy előzetes regisztrációt is a jegy@thalia.hu vagy a pr@thalia.hu email címek valamelyikén. Ebből tudjuk, mennyi néző lesz, ami számunkra fontos a felvétel miatt. Figyelni kell arra is, hogy mindenki megérkezzen 22.15-re, hogy semmiről ne maradjon le, hiszen pontosan 22.30-kor kezdjük az előadást. A Színházak Éjszakáján, a legtöbb helyszínen folyamatosan lehet majd jönni-menni, de a fenti okok miatt nálunk nem.

 

Említetted, hogy ez a kabaré a színház tematikáját járja körül. Kinek szól, kinek lehet érdekes ez az előadás?

Alapvetően a humorkedvelőknek íródott, tehát nem érdekes, hogy egyébként valaki szokott-e színházba járni, vagy sem. Szerintem nagyon kevés olyan van, aki még soha nem járt színházban, de ha valakinek éppen ez az előadás lesz az első, az is élvezni fogja. Igazi kabaré lesz, sok jelenettel. A Dumaszínházból ismert szereplőktől persze számíthatunk stand up comedy-re is, de mivel ők színészek, most inkább a színművészet lesz túlsúlyban. Hiszünk abban, hogy ha valami jó poén, akkor azt mindenki értékeli, függetlenül attól, hogy egyébként mit szeret, ki a kedvenc előadója, műfaja, vagy milyen gyakran hallgatja, mondjuk a Kabaréklubot.

 

Mennyire jelent korlátot a rádiófelvétel? A közönség nyilván a vizuális élményre is vágyik, de ez mégsem mehet a hallgatók rovására.

A jelenetek persze úgy íródtak, hogy a rádióhallgatók számára is élvezhetők legyenek. Ugyanakkor, sok év tapasztalata alapján mondhatom, a Kabaréklub felvétel mindig nagyon sok hozzáadott értéket jelent a jelenlévőknek. Láthatják a színészek arcjátékát, számos spontán poén csattan a helyszínen, amit a rádióműsorból ki kell vágni, és mindig van egy olyan egyedi hangulat, ami a nézőtérről csak részben vihető át a nappaliba, vagy a konyhába. Ilyen szempontból is érdemes eljönni, de a legjobb, ha valaki ott van a felvételen, majd otthon meghallgatja az adást is.

 

Mennyiben illik ez az este a Mikroszkóp Színpad megújulási folyamatába?

A Kabaréklubot már harmadik alkalommal vesszük föl a Mikroszkópon, mondhatom tehát, hogy ez is a megújulás fontos állomása, még ha a folyamat már korábban is indult el. A Thália Színházzal közösen próbálunk a kabarénak tágabb értelemben vett otthont adni, gondoljunk csak a hamarosan érkező Kőhalmi Zoltán estre, vagy a Showder Klub Roast-ra, amiket a színház berkein belül rendezünk meg. (A két tévéfelvételre április 3-án, illetve 4-én kerül sor a Thália Színházban, utóbbi Éljen a sztár! Égjen a sztár! címmel – első alkalommal – Nagy Feróval. – A szerk.) Kiváló alkalom ez arra is, hogy több színház színészeit működjenek együtt, például az Színházi Kabaréban szereplő Szombathy Gyula és Vida Péter is más teátrumból érkezik. Egyébként, ha valaki március 31-én szeretne részt venni egy sajátos humor-maratonban, akkor előtte megnézheti Dolák-Saly Róbert: Agyatlantisz című előadását (Mikroszkóp Színpad, 19.30 – A szerk.), utána pedig ott maradhat, hogy megnézze a Kabaréklub felvételét.

 

A Színházak Éjszakájának teljes programját az esemény honlapján érdemes megtekinteni (www.szinhazakejszakaja.hu). Miután megterveztük a programot és megvásároltuk a belépésre feljogosító karszalagot, mindenképpen küldjünk email a jegy@thalia.hu vagy a pr@thalia.hu email címek valamelyikére, ezzel jelezve részvételi szándékunkat a Színházi Kabaré előadásra a Mikroszkóp Színpadon. Ezek után már csak három teendő marad: az esemény előtti éjjel kialudni magunkat; március 31-én 22.15-re megérkezni a Mikroszkóp Színpadra (1065 Budapest, Nagymező u. 22-24.); remekül szórakozni, élvezni a poénokat. Ott találkozunk!

 

/Koncz Csaba

  

2 komment

Címkék: litkai gergely mikroszkóp színpad színházak éjszakája

A bejegyzés trackback címe:

https://mikroszkopszinpad.blog.hu/api/trackback/id/tr604330948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2012.03.21. 21:26:28

Jó ötlet, kár hogy máshol lesz dolgom aznap..:(

szivi1 2012.03.22. 13:53:01

Én ott szeretnék lenni. Megvettem a karszalagot, regiztem,Kell ennél jobb szmbat éjszakai program? Elötte összejárom a többi szinházat, de fenti idöpontban OTT a helyem a Megujuló Mikroszkópon 179 nézőtársammal együtt.
süti beállítások módosítása